Chleb drożdżowy to świetny sposób, aby rozpocząć i zakończyć każde spotkanie przy stole. W dzisiejszym wpisie przedstawiamy prosty przepis na ciasto drożdżowe z chrupiącą skórką. Powiemy sobie, z czym najlepiej smakuje świeżo upieczony chleb drożdżowy. Dowiemy się, jakie składniki są potrzebne do zrobienia ciasta na taki chlebek. Na koniec przedstawimy proces tworzenia i pieczenia ciasta drożdżowego. Zapraszamy!
Chleb drożdżowy – z czym można go jeść?
Chleb to składnik wielu śniadań i kolacji. Idealnie pasuje do spotkań towarzyskich, gdy wszyscy cieszą się wspólnym czasem. Chleb drożdżowy to szczególna odmiana chleba, która ma lekko słodkawe nuty smakowe. Może być podawany z różnymi dodatkami, takimi jak masło, dżem lub twarożek. Jego wyrazisty aromat idealnie komponuje się również z konfiturą oraz marmoladą. Sprawdzi się także, jako podstawa do kanapki z ulubioną wędliną, serem, czy też pastą z makreli.
Czego potrzebuję do zrobienia chrupiącego chleba drożdżowego?
Aby przygotować chleb drożdżowy, potrzebujemy kilku składników. Najważniejsza jest mąka – 500 g. Do ciasta przeznaczonego na jedną sztukę chleba odpowiednia będzie mąka pszenna – obojętnie w jakim typie (od 405 do 812). Kolejnym składnikiem będzie woda (najlepiej w temperaturze pokojowej) – ok. 500 ml. Pozostałymi składnikami, są: 25 g zwykłych drożdży (lub 7 g typu instant); łyżeczka cukru (koniecznie płaska); kilka łyżek płatków owsianych; 1/5 łyżeczki soli; dwie łyżki oleju; oraz – opcjonalnie – garść ulubionych ziaren.
Oprócz powyższych składników warto mieć pod ręką również olej i mąkę. Do posmarowania i posypania formy na ciasto drożdżowe. Czas przygotowania samego ciasta powinien wynieść jakieś 10 minut.
Jak to jest zrobione? Ciasto drożdżowe – krok po kroku!
Pierwszym krokiem do wykonania ciasta drożdżowego, jest umieszczenie mąki z solą w misce. Oba składniki należy ze sobą wymieszać. W kolejnym kroku należy przygotować dość dużą miskę, w której będą znajdować się kolejno:
- świeże drożdże (rozkruszone);
- cukier, płatki owsiane oraz woda;
- olej i mąka (zmieszana wcześniej z solą);
- ziarna słonecznika, dyni itp.
Składniki należy połączyć ze sobą do momentu rozpuszczenia się drożdży. Gdy ciasto nabierze rzadkiej konsystencji, można na koniec dodać ziarna. Następnie całą masę należy przykryć materiałem i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny, do czterdziestu minut. Ciasto drożdżowe powinno stać w ciepłym miejscu, a po wyznaczonym czasie – zwiększyć swoją objętość nawet dwukrotnie.
Gdy ciasto wyrośnie, należy je umieścić w odpowiedniej formie i włożyć do piekarnika na ok. godzinę. Piekarnik powinien być wcześniej nagrzany do temperatury 190 stopni. Po upływie wyznaczonego czasu gotowy chleb należy odstawić na kilka/kilkadziesiąt minut, aby ostygł.