Jak zrobić domowe lody?

W ostatnich dniach termometry wskazywały około 30º ciepła. Najbliższe dni również mają być tak upalne. A więc nie pozostaje tutaj nic innego, jak stwierdzić tylko, że lato jest już w pełni. Jak wszyscy wiemy tak gorące dni, nie są za dobre dla naszego samopoczucia. Nadmiar słońca sprawia, że odechciewa się nam wykonywania codziennych czynności. A jedyne, o czym marzymy, to przebywanie w jakimś klimatyzowanym pomieszczeniu. Jednym z pomysłów, który sprawdza się podczas tych letnich dni, to przygotowanie lodów domowej roboty. Dzisiaj przedstawimy, jak można je zrobić. Sprawdź.

Dlaczego lody są doskonałym rozwiązaniem na upalne dni?

Lody to rodzaj deseru, który uwielbiany jest zarówno przez najmłodszych, jak i tych starszych osobników. Uzyskuje się je poprzez zamrożenie konsystencji, która powstaje najczęściej z wyrobów mlecznych bądź wody. Dzięki temu, że jest to tzw. zamrożony deser, to idealnie sprawdzi się w upalne dni. A bądźmy realistami, w takie dni każdy z nas potrzebuje trochę ochłody. W sklepach znajduje się wiele rodzajów lodów. Różnią się one od siebie walorami smakowymi oraz konsystencją. Jednak oprócz tego istnieje jeszcze jedna możliwość, z której chętnie korzysta wiele osób. Mianowicie chodzi tu o samodzielne przygotowanie lodów.

Samodzielne przygotowanie lodów nie jest takie trudne

Przygotowanie lodów nie jest trudną czynnością. Nie trzeba mieć też, nie wiadomo jakich zdolności kulinarnych. Wystarczy tylko odrobina chęci i wyobraźni. Przygotować lody można na dwa sposoby. Pierwszy z nich jest oczywiście łatwiejszy, bo lody przyrządza się za pomocą maszynki. Ten drugi sposób będzie wymagał nieco większego nakładu pracy, ponieważ pomocniczego narzędzia nie będzie się już mieć pod ręką. Jak zatem przygotować lody w samodzielny sposób i to bez specjalnej maszyny?

Przygotowanie deseru bez użycia maszyny do lodów

Ten sposób przygotowania lodów jest bardziej czasochłonny. A to dlatego, że przygotowana przez nas masa lodowa umieszczana jest w odpowiednich foremkach w zamrażalniku zamiast w maszynie, która taką konsystencję tworzy od razu. Przy przygotowywaniu lodów kremowych trzeba się trochę bardziej wysilić, ponieważ należy zadbać o dokładne wymieszanie składników oraz o to, aby nie było żadnych grudek w powstałej masie.

Przykładowy przepis na lody śmietankowe

Przepisów na lody może być bardzo dużo. Dzisiaj przedstawimy propozycję przepisu na lody śmietankowe. Składniki, których będzie się potrzebować, to:

  • 1 szklanka mleka;
  • 2 szklanki śmietanki do ubijania;
  • ½ szklanki cukru.

 

Zrobienie lodów śmietankowych jest bardzo proste. Dlatego też żadna osoba nie będzie miała problemu z ich przygotowaniem. Wystarczy okazać tylko trochę chęci i przygotować odpowiednie naczynia oraz produkty. Pierwszym krokiem do przygotowania lodów, będzie umieszczenie w rondelku/garnku takich produktów jak szklanka śmietanki oraz cukier. Składniki należy podgrzewać na małym ogniu, do czasu aż cukier się rozpuści. Powstałą masę należy przelać do odpowiedniego naczynia, które następnie trzeba będzie umieścić w zamrażalniku. Jednak zanim się to zrobi, trzeba dodać do masy resztę składników, a więc w tym przypadku będzie to jeszcze jedna szklanka śmietanki oraz jedna szklanka mleka. Po dokładnym rozmieszaniu produktów należy wstawić całość do lodówki, a następnie do zamrażalnika. Choć wydawałoby się, że to już jest koniec, to jednak praca się na tym nie kończy. Jeszcze później co najmniej 6 razy co pół godziny należy miksować konsystencję do momentu, aż będzie ona puszysta. Wtedy lody domowej roboty będą nadawać się do zjedzenia. Smacznego!