Na ile sposobów można przygotować czekoladę?

Czekolada jest jednym z największych przysmaków koneserów i łasuchów słodkości. Najlepszym jej składnikiem, są owoce kakaowca pozyskiwane z dalekich zakątków świata. To właśnie z nich przyrządza się najlepsze i najsłodsze smakołyki, które sprawiają, że w naszych organizmach ujawnia się najwięcej hormonów szczęścia. Łakocie kocha każdy, nawet cukrzycy, których na szczęście ratuje ksylitol i inne słodkie zamienniki – słodkie i co najważniejsze znacznie zdrowsze od zwykłego białego kryształu, jakim jest cukier.

Rodzaje czekolad

Kakao samo w sobie nie jest słodkie, to wieloetapowa obróbka powoduje, że powstaje z niego niezwykle wyrazisty i pyszny produkt końcowy – czekolada. W sklepach możemy dostać ją w najróżniejszych postaciach. Podstawowymi rodzajami typowej czekolady, są: czekolada gorzka, czekolada mleczna, oraz biała czekolada – niektórzy twierdzą, że biała czekolada to nie czekolada, tylko „sam cukier”. Nie mi jednak to oceniać, każdy ma przecież swoje zdanie na tern temat.

Czekoladę gorzką można podzielić ze względu na intensywność i „gorzkość” – która jest tak słodka, trzeba ją tylko odpowiednio wysmakować. Producenci używają do tego procentów i tak, mamy gorzką czekoladę 100%, 70%, 65%, czy też czekoladę lekko gorzką 50%.

Jeżeli natomiast chodzi o czekolady mleczne, tutaj jest o większe pole manewru. Czekolady mleczne znaleźć możemy w setkach jak nie tysiącach różnych odmian. Poza gładkimi czekoladami samymi w sobie, do mlecznych i słodkich produktów dodaje się na ogół najróżniejsze dodatki, najczęściej orzechy lub suszone owoce. Pomimo ogromnej przewagi mlecznych, prawdziwych i oryginalnych czekolad, możemy również znaleźć wyroby czekolado-podobne. Te niestety w niczym nie przypominają prawdziwej czekolady, są często gumowe i pozbawione smaku.

W jakiej postaci podawać czekoladę?

Sposobów na przygotowanie czekolady jest naprawdę mnóstwo. Pralinki, naleśniki, fondue, koktajle, tarty, lody, czy też babeczki można przygotować zarówno z czekolady gorzkiej i ciemnej, jak i mlecznej. To, jak zdecydujemy się podać czekoladę, zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni oraz tego, w jakim stopniu mamy ogarnięte gotowanie. Przygotowanie takich deserów i potraw nie jest bowiem wcale takie łatwe.

Do przygotowania wielu wypieków oraz innych dań z czekolady, mogą być pomocne konkretne sprzęty, takie jak elektryczny robot kuchenny. Poza jedzeniem i innymi najróżniejszymi wyrobami cukierniczymi (i nie tylko), z czekolady można również przyrządzić pyszne szejki i koktajle. Do tego może być przydatny mikser, dobry blender lub rondelek, jeżeli marzymy o pysznej gorącej czekoladzie.

Najlepszy i najsłodszy prezent walentynkowy

Czekolada jest pyszna, kochają ją wszyscy. Poza tym, że dobrze smakuje i pachnie, to nadaje się również do wręczenia, jako prezent. Czekolada w postaci pralinek, czekoladek, własnoręcznie robionych ciasteczek, babeczek, czy też bułeczek, sprawi przyjemność każdemu łasuchowi w tym szczególnym dniu w roku.

Podarowane wraz z bukietem przepięknych czerwonych róż, czekoladki zrobią jeszcze większe wrażenie i sprawią, że niejedna kobieta stanie, jak wryta lub zacznie skakać z radości i szczęścia. Warto to przemyśleć, bo jak to mówią „przez żołądek do serca”.