Już niedługo wszyscy będziemy świętować ogromne wydarzenie. Jeden z największych eventów w całej Polsce, jak nie na świecie. Tłusty czwartek, bo to o nim właśnie będzie dzisiaj mowa, kochają wszyscy. W tym szczególnym dniu każdy z nas uzbraja się w karton pączków i świętuje. Jedni przygotowują się do niego na wiele tygodni wstecz, inni zaś cieszą się chwilą i kupują symbolicznego pączka, robią faworki, czy też przyrządzają wyśmienite dania mięsne.
Krótko o tłustym czwartku
Dzień łasucha, tłusty czwartek, czy też wielkie obżarstwo. Każdy nazywa ten dzień inaczej. Jest to ruchome święto, w tym roku przypadające na 26 lutego i oznacza „ostatni dzień przed wielkim postem”, który to jest szczególnie ważny dla wielu katolików. Tłusty czwartek wypada na ostatni dzień karnawału i dozwolone jest w nim szczodre objadanie się na całego.
W kalendarzu data tłustego czwartku uzależniona jest od świąt Wielkanocnych, Może wypadać pomiędzy 29 stycznia, a 4 marca i po tym dniu, w wierze katolickiej, nie należy spożywać niektórym pokarmów i potraw, w związku z pokutą i aspektami religijnymi. Przyjęło się, że znakiem rozpoznawczym tłustego czwartku, jest pączek.
Święto ma swój początek w czasach pogańskich, kiedy to był dniem, który traktowano, jako zakończenie zimy i początek wiosny. W kulturze był to dzień, który hucznie obchodzono, jadło się obficie i piło do dna. Zagryzkę najczęściej stanowiły właśnie pączki nadziewane słoniną. Co ciekawe Rzymianie obchodzili ten dzień regularnie – co roku – i nazywali go „tłustym dniem”.
Rodzaje pączków
Obecnie jest to święto, w którym każda cukiernia zaczyna swoje łowy. Na rynku mamy naprawdę wiele różnych rodzajów pączków. Jedne są nadziewane, inne lukrowane, pudrowane, a jeszcze inne z dziurą w środku i z posypką. Sposobów na przyrządzenie pączka, jest naprawdę wiele i wszystko zależy od tego, jak wielka jest nasza wyobraźnia.
Najbardziej znanymi obecnie rodzajami pączków, są pączki:
- tradycyjne (z dżemem, marmoladą, polskie),
- berlińskie,
- donuty amerykańskie,
- wiedeńskie,
- hiszpańskie,
- tureckie,
- holenderskie,
- i izraelskie.
Przygotowanie pączka wcale nie jest trudne i może sprawić naprawdę wiele frajdy. Pomocne mogą być do tego najnowocześniejsze urządzenia do wypiekania pączków lub tradycyjna metoda na smażenie. Urządzenia do pieczenia pączków – przeważnie tych z dziurką w środku (donuty) sięgają powyżej 100 zł i można dzięki nim przygotowywać również inne pyszne przekąski, niekoniecznie słodkie.
Słodkie święto – niekoniecznie raz do roku
Jedni, jak na przykład zawodowi trenerzy, albo osoby dbający o linię, jedzą pączki raz do roku, właśnie w tłusty czwartek. Inni zaś takie pączki jedzą dużo częściej – można by wtedy rzec, że mają tłusty czwartek całym rokiem. To dlatego, że pączki są dzisiaj pewnym standardem w sklepach i marketach. Można je dostać od ręki, są pyszne, wcale nie dziwi więc fakt, że potrafią uzależnić. Pamiętajmy zatem, aby nie przesadzać z jedzeniem pączków, ale też i innych smakołyków w tłusty czwartek (i nie tylko). Jak to mówią „co za dużo, to nie zdrowo”, wszystko jest jednak dla ludzi i można czasem pozwolić sobie na jeden lub dwa słodkie grzeszki.